Prípravný kurz na zahraničné expedície - level 1

Prípravný kurz na zahraničné expedície - level 1

Už po druhýkrát sa k nám prihlásili manželia na prípravný tréning zameraný na ich expedíciu do Bosny a Hercegoviny. Manželia sú majiteľmi motocyklov značky KTM 690 Enduro R a Hondy CRF300 Rally, čož sú veľmi dobré motorky vzhľadom na svoju nízku váhu, obratnosť a výkon. Náš hlavný inštruktor, Radek Matoška, prešiel všetky úseky na sériovej BMW R 1250 GS Trophy na hladkých (cestných) pneumatikách. Svoju cestu plánujú tak, aby kombinovala jazdu po asfaltových cestách aj teréne.

Tréning bol zameraný hlavne na situácie, ktoré ich môžu stretnúť počas výjazdu - ako sa správať v prostredí kde sú sami, ako míňať čo najmenej fyzickej energie pri jazde, ako si pomáhať vzájomne a ako vykonávať základný servis na motocykloch.

Ako je zvykom na našich kurzoch, dôraz sme kládli na praktické rady a tipy. Počas dňa sme sa venovali viacerým technikám zdvíhania motocykla, či už plne naložených alebo bez batožiny a príslušenstva. Skúšali sme zjazdy a výjazdy, odklonené zákruty, otočky na úzkej ceste.

Tréning prebiehal za dažďa, čo nám však určite neprekážalo, pretože počas vlastného výjazdu si počasie nevyberiete a môže vás stretnúť všetko. Vzhľadom na skúsenosti klientov sme vybrali vhodnú trať, ktorá bola primerane náročná, ale bola prínosom osobných výziev. Vystriedali sme viacero typov povrchov a zamerali sa aj na jazdu lesom a na mokrých, klzkých koreňoch.

Deň prebehol veľmi dobre a veríme, že manželia si svoju expedíciu riadne užijú.